Siste nytt om vannstanden i Mjøsa

Mjøsa Båtforbund (MBF) har stilt GLB en rekke spørsmål om hvorfor Mjøsa nå tappes fullt, med den konsekvens at vannstanden faktisk har gått ned de siste dagene. Situasjonen nå er utfordrende å forstå og akseptere. Det har vært godt kjent i hele vinter/vår at snømengden i fjellet har vært ekstraordinær lav.
GLB svarer: «Tappingen ble redusert i perioden 16. – 30. mai, etter tillatelse fra NVE, for å få sikre vanning til jordbruket. Fra 30. mai ble lukene på Svanfoss satt i reglementsmessig flomstilling, som ga økt tapping. I juni tillater reglementet å redusere tappingen hvis vannstanden synker med 5 cm, og derfor reduseres tappingen igjen fra i morgen (3/6). Mjøsa er en del av Glommavassdraget, og selv om det er ønskelig for brukerne av Mjøsa å holde igjen vannet for å heve vannstanden der, skal vi også ta hensyn til Glomma nedstrøms Mjøsa. I perioden med redusert tapping fra Mjøsa var vannføringen i nedre Glomma ekstremt liten, og førte til problemer for mange grunneiere langs den delen av elva.»
Vannstandsprognosen tilsier normal sommervannstand midt i juli.

Foto: Dronefoto Hamar Arbeiderblad

Energiminister Terje Aasland (AP) skriver i sitt svar 23.mai på spørsmål nr. 2206 til Stortinget ved representant Tor-Andre Johnsen (FRP) at: «Manøvreringsreglementet i Mjøsa er utformet for å balansere hensynet til ulike interesser, i tillegg til kraftproduksjon som er hovedformålet med reguleringen.»
Her bekrefter ministeren akkurat det mange lurer på.